Een nieuwe Amerikaanse president, COVID-19, een dreigende handelsoorlog met China: er is nauwelijks een sector die zo gevoelig is voor de actualiteit als die van de beleggingsfondsen. Net daarom is het zo belangrijk voor fondsenhuizen om te communiceren. Proactief – om ervoor te zorgen dat de financiële pers en de belegger je kent – maar ook reactief. Bijvoorbeeld door je kijk op de actualiteit toe te lichten, of je expert aan het woord te laten over een relevant beleggingsthema. Newsjacking dus, zoals dat heet. Het advies van onze expert en financieel pr-consultant Wim Heirbaut.

Fondsencommunicatie is toch nét een tikkeltje anders dan andere pr. In de eerste plaats is er natuurlijk de specifieke Belgische en Europese regelgeving, die er onder meer over waakt dat fondsenhuizen geen beleggingsadvies geven en zo verdoken reclame maken voor hun producten. Dat zorgt ervoor dat je als fondsenbeheerder minder vrij kan communiceren dan andere sectoren. En toch is communiceren ook voor beleggingsfondsen onontbeerlijk. 

Ons advies: gebruik de actualiteit als kapstok.

Je expert die een macro-economisch woordje uitleg geeft bij de actualiteit of zijn vooruitzichten voor de markt  toelicht: het is allemaal een stuk relevanter voor de pers en de belegger dan de technische informatie over die ene specifieke belegging in je portefeuille. Speel daarom zo veel mogelijk in op actuele thema’s in je fondsencommunicatie. 

Wordt er in de media veel gepraat over het Europese relanceplan of de snelgroeiende technologieaandelen? Gebruik die onderwerpen dan als kapstok. En laat je expert – liever dan je commerciële verantwoordelijke – zijn kijk op de zaken geven. Om pas daarna de link te maken met je product. Het maakt je verhaal niet alleen relevant, je voldoet er ook mee aan de regelgeving van de FSMA en van Europa. Toegegeven: het is soms balanceren op een dunne koord. Maar met een beetje creativiteit maak je het verschil.

Zorg dat de (gespecialiseerde) pers en de belegger je kent.

Minstens even belangrijk is het om proactief te communiceren en je nieuwe fonds of beleggingsproduct bekend te maken bij de pers én het beleggerspubliek. Benadruk daarbij ook de maatschappelijke relevantie van je aanbod, en niet alleen de winstverwachting.  Het doelpubliek voor je communicatie is beperkt: het gaat om een select clubje van gespecialiseerde journalisten die verslag uitbrengen voor specifieke mediakanalen, en om een publiek van particuliere en institutionele beleggers die interesse hebben om in fondsen te beleggen. 

Net daarom is fondsencommunicatie specialistenmaterie. Neem dus een expert in de arm als dat nodig is. Want hoe beter je de sector, de thematiek, de media en de journalisten kent, hoe beter je erin slaagt om proactief communicatiethema’s voor te stellen en opportuniteiten te ontdekken. 

Durf creatief uit de hoek te komen.

Er zijn zoveel andere manieren om uit te pakken met je nieuws of expertise dan het klassieke persbericht. Organiseer bijvoorbeeld eens een online rondetafel voor de pers in alle landen waarin je als beleggingsfonds actief bent. Of neem journalisten een middag mee naar je hoofdzetel, en breng ze daar rond de tafel met het topmanagement en de fondsenbeheerders. En vergeet ook de relevantie van de nieuwe media niet: deel je nieuws ook eens via een platform zoals LinkedIn, of geef via een kort YouTube-filmpje duiding over een actueel onderwerp. Dat onderstreept meteen je expertise.

Wim Heirbaut is al zes jaar aan de slag als financieel pr-consultant, en organiseerde voordien ook vijf jaar lang de Trends Investment Summit, een congres voor de fondsensector.