Debby Wilmsen is sinds 2011 de woordvoerder van muziekfestival Tomorrowland. Dit jaar werd ze uitgeroepen tot Corporate Woordvoerder van het Jaar door collega-woordvoerders en journalisten.

Debby is op alles voorbereid. Want alle maatschappelijke thema’s en tendensen passeren ook bij Tomorrowland de revue. Van diversiteit tot drugs, van extreme weersomstandigheden tot herbruikbare bekertjes.

“Ik heb een hele Bijbel met Q&A’s over alles waar we op één of andere manier in betrokken zouden kunnen raken. Ik werk die elke keer bij. Tomorrowland is een samenleving in het klein dus alles wat leeft in de samenleving komt ook bij ons terug. En daar kan ik dan vragen over verwachten. Mijn communicatie is dus naast de positieve verhalen ook veel crisismanagement.”

Debby Wilmsen, woordvoerder Tomorrowland

Debby communiceert niet alleen naar Belgische journalisten maar ook naar internationale pers en dat zorgt soms voor onverwachte wendingen. “Het is altijd tof als er een huwelijk is op Tomorrowland en dat de pers daar getuige van kan zijn. Dus nodigde ik op één van de edities de pers uit op een huwelijk dat zou plaatsvinden. De Chinese pers was ook geïnteresseerd tot bleek dat het ging om een homokoppel dat zou trouwen. Dat was toch een brug te ver voor de Chinese journalist. Ik had daar niet bij stilgestaan, voor ons is dat zo evident.”

Werken op een festival vraagt ook om aangepaste maatregelen. Niet iedereen kan dan even professioneel blijven, ervaarde Debby al meermaals: “Ik voel me als woordvoerder vaak toch ook een beetje een reisbegeleider hoor. Als ik journalisten meeneem naar Tomorrowland in het buitenland heb ik altijd een aparte map bij met kopies van hun paspoorten, visa, tickets,… Altijd is er wel iemand iets kwijtraakt. En ja, begeleiden mag je echt letterlijk nemen. Zo hebben we onze bar in het persdorp betalend gemaakt. Je zit dan wel in een sfeer van een festival, maar er moet nog altijd professioneel gewerkt kunnen worden. En dat was met gratis drank blijkbaar toch een moeilijke…”

“Ik denk dat veel mensen denken: amai die Debby, op al die festivals kunnen rondlopen over heel de wereld.. wat een luxejob. Maar als ik Debby hoor, dan is de werkelijkheid iets minder idyllisch. In mijn podcast legt ze haarfijn uit hoe haar dagen én nachten eruit zien en spoiler alert, ze staat dus niet mee te dansen aan de main stage. Voor mij is ze een meer dan waardige Woordvoerder van het Jaar. Haar jarenlange engagement als het gezicht van Tomorrowland, dag en nacht, altijd paraat, altijd loyaal, altijd voorbereid. Respect voor wat zij al 13 jaar doet!”

Sara Vercauteren, managing director Bepublic Group

De verhalen van Debby Wilmsen en haar 3 ultieme woordvoerderstips zijn hier te beluisteren, via De Tijd Connect (ook in de app) of via je favoriete podcastapp.

Meer tips zijn te lezen in het boek ‘Geen Commentaar’ van Sara Vercauteren.

Benieuwd naar tips van Franstalige woordvoerders? Luister nu ook naar Pas De Commentaire.