In de podcastreeks ‘Geen Commentaar’ interviewt Sara Vercauteren bekende woordvoerders over hun job. Na An Luyten, Jan Pieter Boodts, Barbara Van Speybroeck en Yves Stevens is het de beurt aan Annik Dirkx, woordvoerder en hoofd communicatie bij Lantis.

Annik Dirkx begon haar carrière als journalist bij persagentschap Belga. Na 7 jaar stapte ze over naar de ‘andere kant’ en werd ze woordvoerder van het Havenbedrijf in Antwerpen. Sinds 2019 is ze hoofd communicatie en woordvoerder bij Lantis, de organisatie die instaat voor grote mobiliteits- en leefbaarheidsprojecten in Antwerpen waaronder de Oosterweelverbinding.

Annik Dirkx vertelt in de podcast over de gevoelige communicatie rond het Oosterweeldossier en de PFAS-crisis. “Het was rijden en twee keer omzien. Je moet veel afstemmen, veel informeren, je eigen organisatie overeind houden maar ook geen anderen voor de bus gooien,…een heuse evenwichtsoefening dus die enorm veel energie heeft gevraagd.”

“Wat ik eruit geleerd hebt? Nog meer is het besef gekomen dat in tijden van zware crisis een organisatie is als een gewond dier. Je soortgenoten gaan het niet voor je opnemen en gaan gewoon verder. Het gewonde dier moet voor zichzelf zorgen en er zelf bovenop geraken.”

Annik Dirkx

“Ik leerde Annik Dirkx kennen toen ik nog een piepjonge woordvoerder was en zij een piepjonge journalist. Haar gedrevenheid en dossierkennis zijn me bijgebleven. Ook later bleef ik haar parcours volgen. Knap hoe ze ervoor zorgde dat de wat hermetische haven meer én opener ging communiceren. En hoe ze nu bij Lantis de communicatie strak houdt in zo’n gevoelig en gepolitiseerd dossier, respect! ”  

Sara Vercauteren, managing director Bepublic Group

De verhalen van Annik Dirkx en haar 3 ultieme woordvoerderstips zijn hieronder te beluisteren, via De Tijd Connect (app + site tijd.be/geen-commentaar) of via je favoriete podcastapp.