Sara Vercauteren interviewt Wouter Bruyns, woordvoerder bij de Antwerpse politie: “Met een holding statement koop je tijd.”

Wouter Bruyns is woordvoerder bij Politiezone Antwerpen. Hij startte zijn loopbaan als journalist bij VTM NIEUWS maar is heel blij dat hij ondertussen bijna 10 jaar geleden de overstap maakte naar de woordvoerderskant.

Vooral de snelle en duidelijke communicatie bij rampen en incidenten is iets waar Wouter gevoelig voor is.

“Je moet je communicatiestijl laten afhangen van de situatie. Bij een groot incident kom je in een communicatievacuüm terecht waarbij er veel vragen zijn van journalisten en burgers maar jammer genoeg weinig antwoorden die je kan geven omdat de informatie nog niet voorhanden is. Maar de info die je wel al hebt, kan je delen. Je kan dan met een holding statement tijd kopen. Daarin zijn de we know, we do, we care, we will be back-boodschappen belangrijk. Als er slachtoffers zijn, zijn we nog voorzichtiger. Dan vragen we journalisten te wachten met het verhaal te brengen totdat de familie is ingelicht. Een wandelstok van een overleden persoon in beeld brengen kan voor de familie bijvoorbeeld al voldoende zijn om hun naaste te herkennen.”

Wouter Bruyns, woordvoerder Politiezone Antwerpen

Wouter vindt goede contacten met journalisten belangrijk, maar hij houdt ze zakelijk: “Waarom zou je met journalisten gaan eten? Je haalt daar als woordvoerder niets uit. Die journalist gaat geen verhaal laten liggen omdat je de dag voordien gaan lunchen bent. Ik vind het dan veel belangrijker om een goede woordvoerder te zijn, bereikbaar te zijn dag en nacht en te antwoorden op de vragen.”

“Ik kijk met veel bewondering naar hoe de Antwerpse politie communiceert naar burgers. Ze doen dit 24/7, snel en op een heel moderne manier. Wouter is hier één van de drijvende krachten achter en maakt hiermee echt het verschil.”

Sara Vercauteren, managing director Bepublic Group

De verhalen van Wouter Bruyns en zijn 3 ultieme woordvoerderstips zijn hier te beluisteren, via De Tijd Connect (ook in de app) of via je favoriete podcastapp.

Meer tips zijn te lezen in het boek ‘Geen Commentaar’ van Sara Vercauteren.

Benieuwd naar tips van Franstalige woordvoerders? Luister nu ook naar Pas De Commentaire.