Sara Vercauteren interviewt Johan Bresseleers, woordvoerder van North Sea Port: “Het directe en formele van journalisten uit Nederland, daaraan heb ik moeten wennen.”

Johan Bresseleers is woordvoerder van North Sea Port, het havenbedrijf dat vijf jaar geleden de Nederlandse havens van Terneuzen en Vlissingen en de haven van Gent samenbracht.

Johan startte 14 jaar geleden als communicatieverantwoordelijke bij het havenbedrijf Gent. Maar sinds de fusie kwamen daar dus ook twee Nederlandse havens bij. Als woordvoerder werkt hij dus grensoverschrijdend, uiteraard in de positieve zin van het woord.

“Er is toch echt wel een verschil tussen Belgische en Nederlandse journalisten. Nederlandse journalisten zijn directer maar ook formeler. Alles wat je ertegen zegt, ook al is het iets informeel, wordt gepubliceerd. Dat heb ik zelf met scha en schande ondervonden toen ik een Nederlandse journalist vertelde dat omwille van vakantieplannen en agenda’s de ondertekening van de fusienota een paar weken later zou plaatsvinden. De volgende dag stond er een artikel in de krant met als titel ‘fusie 2 maanden uitgesteld’!”

Johan Bresseleers

“Ik wil Johan bedanken voor zijn zeer herkenbare anekdotes, maar ook voor zijn inspirerende woorden. Zijn visie op woordvoerderschap, hoe je stakeholders tevreden kan houden en aan welke tafels woordvoerders moeten zitten, is voor alle woordvoerders een must-listen.”

Sara Vercauteren, managing director Bepublic Group

De verhalen van Johan Bresseleers en zijn 3 ultieme woordvoerderstips zijn hieronder te beluisteren, via De Tijd Connect (app + site tijd.be/geen-commentaar) of via je favoriete podcastapp.